Μεγάλος κερδισμένος των βρετανικών δημοτικών εκλογών ο Φάρατζ

Μεγάλα κέρδη καταγράφει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Βρετανία το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, υπερβαίνοντας και τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά.

Με καταμετρημένο το 1/3 των ψήφων το UKIP κερδίζει ήδη 89 θέσεις δημοτικών συμβούλων, με τους περισσότερους αναλυτές να υπολογίζουν πριν την εκλογική διαδικασία ότι το κόμμα θα έπαιρνε έως 80 θέσεις από τα άλλα κόμματα.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία σε κανέναν από τους δήμους όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και συνολικά βρίσκεται στην τέταρτη θέση, οι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι καταφέρει σημαντικό πλήγμα στα μεγάλα κόμματα και ανατρέπει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Ένας περιχαρής Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι το κόμμα του ίσως κερδίσει ακόμα και 200 θέσεις δημοτικών συμβούλων. «Η αλεπού του UKIP έχει μπει στο κοτέτσι του Γουέστμινστερ», είπε χαρακτηριστικά.

Η άνοδος του UKIP μάλιστα υποχρέωσε τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών Ντάγκλας Αλεξάντερ να σχολιάσει ότι η Βρετανία φαίνεται να έχει περάσει πλέον σε μια εποχή «πολιτικής με τέσσερα μεγάλα κόμματα». Εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών ήδη από το βράδυ των εκλογών κάλεσαν σε συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με το UKIP.

Εντός προβλέψεων κυμαίνεται το κέρδος των 106 δημοτικών εδρών για τους Εργατικούς, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης. Οι Συντηρητικοί χάνουν 97 έδρες στο 1/3 της καταμέτρησης και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 103.

Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι κινήθηκε γύρω στο 36%.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται όταν κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο