Δέκα χρόνια κάθειρξη για 102 ισλαμιστές στην προεκλογική Αίγυπτο

Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε σήμερα 102 υποστηρικτές του ανατραπέντος Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε ποινή κάθειρξης 10 ετών κρίνοντάς τους ενόχους για την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Δύο άλλοι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών, προσέθεσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να διευκρινίσει για ποια γεγονότα δικάζονταν.

Από την ανατροπή και τη σύλληψη του Μόρσι από το στρατό τον Ιούλιου του 2013, χιλιάδες υποστηρικτές του έχουν οδηγηθεί στην φυλακή. Σε εκατοντάδες εξ αυτών έχει επιβληθεί η θανατική ποινή ή βαριές ποινές κατά τη διάρκεια μαζικών δικών.

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στον απόηχο νέων επιθέσεων

Ο πρώην αρχηγός του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος θεωρείται ως το επικρατέστερο φαβορί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, υποσχέθηκε σήμερα στην Αίγυπτο «σταθερότητα, ασφάλεια και ελπίδα» ενώ ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στον απόηχο επεισοδίων βίας και καταστολής των ισλαμιστών.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαΐου και οι κάλπες έχουν προγραμματισθεί για τις 26 και 27 Μαΐου, με στόχο να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, 11 μήνες μετά την ανατροπή από τον Σίσι του πρώτου προέδρου της χώρας που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, του Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι, ο Χαμντίν Σαμπαχί, μια σημαίνουσα προσωπικότητα της αριστεράς, είχε προκαλέσει έκπληξη όταν κατετάγη τρίτος στις προεδρικές του 2012, τις οποίες κέρδισε ο Μόρσι. Δηλώνει ότι ενσαρκώνει τις ιδέες της επανάστασης του 2011 εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης σήμερα στο Ασιούτ (στα νότια) ο Σαμπάχι κατήγγειλε τη συνέχιση των «πολιτικών που ασκούνταν υπό τον Μουμπάρακ» και επιβεβαίωσε ότι θέλει «να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού προκειμένου να αλλάξει τις πολιτικές της διαφθοράς και της τυραννίας και της φτώχειας».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η πιθανότητα να εκλεγεί μοιάζει μηδενική απέναντι στο Σίσι.

«Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά και καλώ τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του μαζί μου. Να οικοδομήσουμε αυτό το έθνος αποτελεί τη δική μας ευθύνη απέναντι σε όλους» έγραψε ο Σίσι σήμερα το πρωί στον ιστότοπο κοινωικής δικτύωσης Twitter.

«Αιγύπτιοι: με τη θέλησή μας και τις ικανότητές μας, θα αποκτήσουμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ελπίδα. Μαζί θα κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο του έθνους # Ζήτω η Αίγυπτος!» επίσης έγραψε.

Ο Σίσι θεωρείται εκείνος που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια στην χώρα, θέατρο βίαιων και φονικών επιθέσεων σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Χθες Παρασκευή, τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε επεισόδια βίας: ένας τροχονόμος σκοτώθηκε από μια βόμβα στο Κάιρο, ένας στρατιώτης έχασε την ζωή του σε επίθεση βομβιστή καμικάζι σε σημείο ελέγχου στην χερσόνησο του Σινά και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι κοντά στην Αλεξάνδρεια (στα βόρεια).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο