Κλείσιμο

Απόσυρση ουκρανικών στρατευμάτων από την ανατολή ζητά ο Πούτιν, «έπεσε» η εισαγγελία Ντόνετσκ

Την απόσυρση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν στην ταραχώδη νοτιοανατολική Ουκρανία έθεσε ως βασικό ζητούμενο για την εκτόνωση της κρίσης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν τόνισε στην κ. Μέρκελ πως η αποκλιμάκωση της κρίσης προϋποθέτει τον τερματισμό της βίας και την έναρξη εθνικού διαλόγου για αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα παραχωρεί μεγαλύτερη αυτονομία στις επαρχίες της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του Βερολίνου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως κύριο αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η συνεχιζόμενη κράτηση επτά παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από ρωσόφιλους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

«Η γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε στον κ. Πούτιν την ευθύνη της Ρωσίας, ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ, και τον κάλεσε να ασκήσει την επιρροή του» για την απελευθέρωση των παρατηρητών, σημείωσε η εκπρόσωπος Κριστιάν Βιρτζ.

Αμφότερες οι πλευρές ανακοίνωσαν πως οι δύο ηγέτες σημείωσαν το δυνητικό ρόλο του ΟΑΣΕ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σενάριο που υπογράμμισε νωρίτερα και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντας διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών υπό την αιγίδα του Οργανισμού.

Στα χέρια ρωσόφιλων η εισαγγελία του Ντόνετσκ

Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κρίση στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, μία ημέρα αφότου ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ παραδέχτηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι «ανήμπορες» να ανακτήσουν των έλεγχο των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, πλήθος φιλορώσων επιτέθηκε στην εισαγγελία του Ντόνετσκ, αφοπλίζοντας αστυνομικούς που φρουρούσαν το κτήριο. 

Το πλήθος στη συνέχεια κατέλαβε το κτίσμα, σύμφωνα με το BBC, καθώς πολλοί άλλοι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τη θέση τους και έφυγαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αυτονομιστές έχουν προκηρύξει δημοψήφισμα για την προσχώρηση του Ντόνετσκ στην Ρωσία για τις 11 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 25ης.

Νωρίτερα, η ουκρανική αστυνομία συνέλαβε για κατασκοπεία τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Κίεβο, τον οποίο και χαρακτήρισε persona non grata. Ο ακόλουθος αναμένεται να απελαθεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ