Κέρι: Η Ρωσία έχει επενδύσει στην απάτη και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας

Νέα σκληρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα πως κινδυνεύει να διαπράξει ένα «ακριβό λάθος» με τη στάση της στην ουκρανική κρίση έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς ρωσικά στρατεύματα άρχισαν ασκήσεις κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Ο κ. Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει «εναποθέσει την πίστη της στον αντιπερισπασμό, την απάτη και την αποσταθεροποίηση», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να «χρηματοδοτεί και συντονίζει [...] ένα βαριά οπλισμένο αυτονομιστικό κίνημα [στην επαρχία] του Ντόνετσκ».

«Πρόκειται για μία πλήρη προσπάθεια να σαμποταριστεί ενεργά η δημοκρατική διαδικασία, μέσω ενός χονδροειδούς [...] εκφοβισμού που έχει βαλθεί μέσα στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

Ο κ. Κέρι υπογράμμισε πως τα χρονικά περιθώρια που απομένουν προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει στάση και να υλοποιήσει τη συμφωνία της Γενεύης για εκτόνωση της κρίσης στενεύουν, επαναλαμβάνοντας πως η Ουάσιγκτον «είναι έτοιμη να δράσει» με νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: Αν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι απλώς ένα σοβαρό λάθος, θα είναι ένα ακριβό λάθος», συμπλήρωσε ο κ. Κέρι.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι αναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανησυχητικές και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σέργκει Σοϊγκού.

«Αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουν την κατάσταση», τόνισε. Σε προγενέστερη ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο καταδίκαζε την απόφαση της Ρωσίας να εκκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα, σημειώνοντας πως αυτό «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουν κληθεί οι Ρώσοι να κάνουν, δηλαδή να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Από την πλευρά του
, το Κίεβο απαίτησε από τη Μόσχα να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεστσίτσια, έστειλε σαφές μήνυμα πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να «πολεμήσει» σε περίπτωση που ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στα εδάφη της, έχοντας πλέον διδαχθεί από την υπόθεση της Κριμαίας.

Είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως το Κίεβο θα υποστεί «συνέπειες» σε περίπτωση που βρεθεί να έχει χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει την πόλη Σλαβινάνσκ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, πέντε «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απομάκρυνση των αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ