Κλείσιμο

Ένταλμα σύλληψης για τον καπετάνιο του μοιραίου σκάφους στην Κορέα

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πλοιάρχου και δύο ακόμα μελών του πληρώματος του μοιραίου σκάφους που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Νοτίου Κορέας, παίρνοντας μαζί του κατά πάσα πιθανότητα σχεδόν 300 ανθρώπους, εξέδωσαν οι κορεατικές εισαγγελικές Αρχές.

Οι εισαγγελείς έχουν πλέον ανακαλύψει πως ο καπετάνιος δεν βρισκόταν στο πηδάλιο όταν το σκάφος πήρε κλίση. Το σκάφος βρισκόταν στα χέρια του τρίτου αξιωματικού, ενώ ο πλοίαρχος ενδέχεται να μην ήταν καν στη γέφυρα τη στιγμή της τραγωδίας.

Εν τω μεταξύ, άκαρπες είναι ως τώρα οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων. Περισσότερες από 55 ώρες μετά τη βύθιση του σκάφους, οι ελπίδες για για τους 268 αγνοούμενους έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 28 πτώματα. Οι περισσότεροι εκ των 475 επιβαινόντων στο σκάφος ήταν μαθητές που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή. Κρεμασμένος βρέθηκε νωρίτερα ο διασωθείς υποδιευθυντής του σχολείου που «θερίστηκε» από το ναυάγιο.

Έχουν διασωθεί 179 άτομα.

Νωρίτερα, αξιωματικοί της Ακτοφυλακής ανακοίνωσαν πως δύο δύτες κατόρθωσαν να μπουν στο χώρο μεταφοράς φορτίου του βυθισμένου σκάφους, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να βρουν τίποτα λόγω των αντικειμένων που περιόριζαν κίνηση και όραση.

Οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων ή πτωμάτων βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ανέμους.

Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Παρά ταύτα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το σκάφος, βάρους 6.852 τόνων, ενδέχεται να επιχείρησε μία απότομη στροφή λίγη ώρα πριν την τραγωδία, μανούβρα που ενδέχεται να μετακίνησε μέρος του φορτίου του, προκαλώντας κλίση και εισροή υδάτων.

Το πλοίο βυθίστηκε δύο ώρες αφότου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, συνεπώς τα 30 λεπτά είναι κρίσιμο χρονικό διάστημα σε μία προσπάθεια εκκένωσης.

Την ίδια στιγμή, έρευνες του Associated Press με βάση τις επικοινωνίες του σκάφους με την ακτή καταδεικνύουν πως ο πλοίαρχος καθυστέρησε την εκκένωση του σκάφους για περίπου 30 λεπτά αφού αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας μεταφορών είχε διατάξει προετοιμασίες για εγκατάλειψη του σκάφους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ