Πούτιν: Ελπίζω να μη χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία

Η απόφαση της Ουκρανίας να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να αρχίσει διάλογο με τον ρωσόφωνο πληθυσμό, αποτελεί "μεγάλο έγκλημα", δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Μόνο μέσω του διαλόγου, και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες, και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία, είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στη χώρα", που οδηγείται από την ουκρανική ηγεσία "στον γκρεμό", τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο κ. Πούτιν εξαπέλυσε κεκαλυμμένη απειλή για επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας "ελπίζω να μη χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία, σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Άνω Βουλής της Ρωσίας μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία".

Αναφερόμενος στην τετραμερείς συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στην Γενεύη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης , της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε ότι "πολύ σημαντικές" και κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να αρχίσει διάλογο με τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα φθάσουν σε συμβιβασμό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αφού οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα.

"Είμαι βέβαιος ότι θα έλθουμε σε αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον", είπε.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για ανοησίες. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις "εγγυήσεις" που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.

"Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα --ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)", δήλωσε ο Πούτιν. "Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

"Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι' αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας", είπε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ