Σχεδόν 928.000 άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους στη μετασεισμική Χιλή

Σχεδόν 928.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στη Χιλή, μία ημέρα μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,2 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στην υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά της πόλης Ικίκε, και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

Η δόνηση προκάλεσε μικρό τσουνάμι, το οποίο ωστόσο δεν προκάλεσε ανησυχία. Ο συναγερμός για τσουνάμι έχει πλέον αρθεί.

Περισσότερα από 2.500 οικήματα έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές στην περιοχή της Ικίκε, μεγάλο λιμάνι εξαγωγής χαλκού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Όσον αφορά τις 293 κρατούμενες που απέδρασαν από γυναικεία φυλακή της πόλης λόγω του σεισμού, 131 εξ’ αυτών έχουν παραδοθεί αυτοβούλως στις Αρχές.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές και λεηλασίες.

Το κόστος από τη δόνηση δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, ωστόσο αναμένεται να είναι σαφώς χαμηλότερο από τις ζημιές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσε το 2010 σεισμός 8,8 Ρίχτερ.

Άγνωστο παραμένει το εάν ο σεισμός της Πέμπτης ήταν η κύρια δόνηση, δεδομένου ότι η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Το 1960 η λατινοαμερικανική χώρα είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, σε έναν από τα ισχυρότερα πλήγματα του Εγκέλαδου που έχουν καταγραφεί στη νεότερη ιστορία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ