«Η Ρωσία μπορεί να πετύχει στόχους στην Ουκρανία σε 3-5 μέρες»

Η ρωσική δύναμη που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να «επιδράμει» στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, και θα μπορούσε «να πετύχει τους στόχους της εντός 3 έως 5 ημερών», όπως δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Wall Street Journal.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη, πολύ ικανή δύναμη και πολύ έτοιμη δύναμη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρίντλαβ, σημειώνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν στη διάθεσή τους αεροπορική υποστήριξη, νοσοκομεία πεδίου αλλά δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπολογίζει πως η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 40.000 άνδρες κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Είναι «ολόκληρο το ‘πακέτο’ που θα χρειαζόταν ώστε να γίνει μία επιτυχημένη επιδρομή την Ουκρανία, αν ληφθεί αυτή η απόφαση», προσέθεσε ο αμερικανός πτέραρχος. «Πιστεύουμε πως [η δύναμη] είναι έτοιμη να κινηθεί και θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους της μεταξύ 3 και 5 ημερών, εάν της δοθεί η κατεύθυνση να προβεί σε ενέργειες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπρίντλαβ σημείωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει μία σειρά πιθανών στόχων με τις δυνάμεις της, όπως η δημιουργία μίας γραμμής σύνδεσης με την Υπερδνειστερία, την de facto αυτόνομη και ρωσόφωνη επαρχία της Μολδαβίας που βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας.

Η Δύση ανησυχεί πως η Ρωσία έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία, ή τουλάχιστον ότι χρησιμοποιεί τα στρατεύματά της προκειμένου να ασκήσει επιρροή στο Κίεβο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά πως έχει βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχουν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ