Κλείσιμο

Ουκρανός αξιωματικός νεκρός κατά τη διάρκεια εισβολής σε ουκρανική βάση στην Κριμαία

Εισβολή σε βάση του ουκρανικού στρατού κοντά στη Σιμφερόπολη της Κριμαίας, κατά την οποία έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας ουκρανός αξιωματικός και ένας στρατιώτης έχει τραυματιστεί, πραγματοποιούν από το απόγευμα της Τρίτης φιλορωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσόφιλες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει το διοικητή της βάσης και ζητούν από τους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους, κάτι που εκείνοι αρνούνται.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ουκρανική αντίδραση. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ουκρανός στρατιώτης δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι συνάδελφοί του έχουν αμπαρωθεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου της βάσης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, με αφορμή το θάνατο του στρατιώτη, ανακοίνωσε ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία μπήκε σε «στρατιωτική φάση».

«Σήμερα, ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο κ. Γιατσενιούκ, και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Δεν είναι γνωστό αν η εισβολή έγινε από ρωσόφιλους πολιτοφύλακες ή από τις κατά πάσα πιθανότητα ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα αρνείται πως ρωσικές τακτικές δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, αντιτείνοντας πως οι στρατιώτες χωρίς διακριτικά και με ρωσικό οπλισμό που βρίσκονται στη χερσόνησο είναι «δυνάμεις αυτοάμυνας».

Η Δύση έχει απορρίψει με πλήθος ειρωνικών σχολίων τις εξηγήσεις της Ρωσίας.

Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την προσχώρηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ