ΗΠΑ: Η διεθνής κοινότητα δε θα παρακολουθεί σιωπηλή προσαρτήσεις

“Έχουν περάσει σε αυτόν τον αιώνα οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης” αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία ο Λευκός Οίκος προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία ως επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές."Το δημοψήφισμα είναι αντίθετο στο ουκρανικό σύνταγμα και η διεθνής κοινότητα δεν θα το αναγνωρίσει" διαμηνύει.

"Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Κριμαίας ερήμην της Ουκρανικής κυβέρνησης. Περαιτέρω, η ουκρανική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της για παροχή διευρυμένης αυτονομίας στην Κριμαία στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαρτίου..." προστίθεται στη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι αντί για την αποδοχή των προτάσεων για την παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία, προχώρησε σε κλιμάκωση της στρατιωτικής της παρέμβασης και ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις γνωστοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

Tο δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και η Ρωσία θα το σεβαστεί διεμήνυσε στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνική επικοινωνίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ