Πρωθυπουργός της Κριμαίας: Ιστορική στιγμή το δημοψήφισμα

"Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα Κυριακή στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή", τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. "Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.
Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. "Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας" είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα.

Στο Μπαχτσισαράι, την κυριότερη πόλη της μουσουλμανικής, ταταρικής μειονότητας της Κριμαίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν καλέσει τους Τατάρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μόνο οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής προσέρχονταν στις κάλπες.
"Περιμέναμε αυτήν τη στιγμή εδώ και χρόνια", είπε ένας 70χρονος, ο Ιβάν Κονσταντίνοβιτς, κάνοντας το σήμα της νίκης. "Όλοι θα ψηφίσουν υπερ της Ρωσίας", διαβεβαίωσε.

Σε πλήρη εξέλιξη το δημοψήφισμα

Σε εξέλιξη είναι από τις 8 το πρωί το δημοψήφισμα στην Κριμαία, στο οποίο οι 1,5 εκατ. κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία και την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους πολίτες της Κριμαίας δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας» με ευρεία αυτονομία.

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.



Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα.

Το Σάββατο μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10 με 12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ, ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Στο μεταξύ, μια ομάδα κυβερνοπειρατών από την Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που δέχτηκαν αρκετές ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ χθες το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να προκληθεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στις δραστηριότητες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, διαμήνυσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα.

Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου συζητήθηκε ένα κείμενο ψηφίσματος που καταδίκαζε το δημοψήφισμα στην Κριμαία επειδή "αντιτίθεται σε κάθε αντιπαράθεση" και θέλει "να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης", διευκρίνισε από την πλευρά του το Πεκίνο.
Πηγή: skai.gr