Πρωθυπουργός Κριμαίας: Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα

Μήνυμα προς το Κίεβο και τη Δύση πως «κανείς δεν έχει τη δυνατότητα» να ακυρώσει το επικείμενο δημοψήφισμα για ένταξη ή μη στη Ρωσία έστειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, υπεραμυνόμενος παράλληλα της απόφασής του να επισπεύσει την προσφυγή στις κάλπες, που είναι πλέον προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου.

«Η Βουλή της Κριμαίας ομόφωνα υλοποίησε την απόφαση των κατοίκων της Κριμαίας, ψήφισαν για δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου, και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να το ακυρώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακσιόνοφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Εξηγώντας την απόφασή του να προγραμματίσει το δημοψήφισμα τόσο σύντομα, στις 16 Μαρτίου, σημείωσε πως στόχος είναι «η αποφυγή προβοκάτσιας, καθώς στην Ουκρανία επικρατεί μεγάλη ένταση».

Υπενθυμίζεται πως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, έχουν καταδικάσει απερίφραστα και ομόφωνα την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, καταγγέλλοντας πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι ασύμβατο με το ισχύον ουκρανικό Σύνταγμα.

Στον αντίποδα, η άνω και η κάτω Βουλή της Ρωσίας έχουν διαμηνύσει πως θα αποδεχτούν την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας που θα προκύψει από το δημοψήφισμα.

Περίπου το 58% του συνολικού πληθυσμού της χερσονήσου είναι Ρώσοι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ