Κίεβο: 2.000 ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία - Oμπάμα: Ρωσική επέμβαση σημαίνει συνέπειες

Εκτός ελέγχου τείνει να βρεθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι 13 μεταγωγικά, με 2.000 ρώσους στρατιώτες συνολικά, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής ήλεγχαν ένοπλοι άνδρες άγνωστης εθνικότητας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ έχουν κοινή γραμμή με τη διεθνή κοινότητα, ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία".

"Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία", είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: "Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη", υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. "Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (...) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη", τόνισε.

Armed men patrol outside of Simferopol airport in Crimea.

"Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών" που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του πρέσβης της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι "αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί", κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα "στρατιωτικά μέσα" στην Κριμαία.

Ο Σεργκέγιεφ μίλησε στους δημοσιογράφους αφού προηγουμένως ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας.

"Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σε όλη της τη σοβαρότητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις", πρόσθεσε.

Διεθνή ΜΜΕ έκαναν νωρίτερα λόγο για κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή της Κριμαίας. Επίσης, ένοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει δυο αεροδρόμια στην Κριμαία, με τη νέα Ουκρανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για εισβολή από τις ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από τους ενόπλους.

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή. 

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Παρασκευή ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποίηση για να κυβερνήσει την Ουκρανία, μετά τη φυγή του από την χώρα.

«Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Εγκατέλειψε την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Εξάλλου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε νωρίτερα εκ νέου τη Ρωσία να μην επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Η επέμβαση θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να δουν «αν η Ρωσία κάνει ο,τιδήποτε που υπερβαίνει τα όρια καθ' οιοδήποτε τρόπο».

An armed man stands guard at the entrance to Belbek Airport in the Crimea region February 28, 2014. REUTERS/Baz Ratner

Την ίδια ώρα, οι νέες ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία, αφού ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε σήμερα, για πρώτη μετά από μία εβδομάδα, και έδωσε συνέντευξη Τύπου από μια ρωσική πόλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται στην Ουκρανία για μαζικές δολοφονίες, μετά το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε έκκληση σήμερα για "πολιτικό διάλογο" και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μπαρόζο μίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο ευχήθηκε να έχει "αποφασιστικότητα και τόλμη για να ανταπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

"Ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις την Κριμαία μέσω πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία απηύθυναν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής.

"Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη" είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. "Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.



Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι "ακραίοι ριζοσπάστες" και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος πανικού όσον αφορά στην οικονομία της Ουκρανίας, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά από συνάντηση που είχε με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Την παρέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ουκρανία ζήτησε νωρίτερα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος. Τάχθηκε ωστόσο κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μας, και έχει το δικαίωμα, και πρέπει, να δράσει. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και όταν συναντηθώ με τον Πούτιν θα συζητήσουμε την κατάσταση. Όμως πιστεύω ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι αδιάφορη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, και να παραμένει αμέτοχη, και θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το σημερινό χάος και τον τρόμο στην Ουκρανία. Όμως είμαι ενάντιος σε μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε αυτή την κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν σχεδιάζω να ζητήσω στρατιωτική υποστήριξη, τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.

Παράλληλα, αυστηρό μήνυμα απέστειλε το Βερολίνο στην Ουκρανία για την προστασία των μειονοτήτων , όπως η ελληνική και η εβραϊκή. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να φρενάρει τους ακροδεξιούς» τονίζει μεταξύ άλλων η γερμανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ