Η Ρωσία χαμηλώνει τους τόνους – Κέρι: Η Μόσχα θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τους τόνους έναντι της Δύσης χαμηλώνει το Κρεμλίνο όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ενώ όπως φαίνεται, δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιδιώξει την προσάρτηση της ρωσόφωνης ανατολής. 

Η Ρωσία δεσμεύτηκε "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις επαφές με «Ουκρανούς εταίρους» για την ανάπτυξη του εμπορίου και τους οικονομικούς δεσμούς, και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους «ξένους εταίρους», περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και για την ενδεχόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κριμαία μετά από σχετικό αίτημά της.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Κέρι, ο Ρώσος υπουργός "δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται δεν σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα και ήταν προγραμματισμένες από πριν ενώ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει, από κοινού με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν είναι καιρός για "προκλητικές ενέργειες".

"Πιστεύουμε ότι όλοι τώρα θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους προκλήσεις" τόνισε από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


H τοπική βουλή της Κριμαίας 

Ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χορηγήσει άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο διεθνής οικονομικός οργανισμός να ενεργήσει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, που επισήμανε ότι επείγει να αποτιμηθούν οι ανάγκες του Κιέβου για χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουκρανία.

Η κατάληψη, τα ξημερώματα, της Βουλής και του κυβερνείου της Κριμαίας, από ένοπλους ρωσόφωνους έχει προκαλέσει στη Δύση διεθνή ανησυχία. 

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ζήτησε από τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν νωρίτερα την Πέμπτη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντειβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ.

Συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ θα παραχωρήσει την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Τύπος της Ρωσίας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Μέσω γραπτής δήλωσής του σε ρωσικά μέσα, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τη Μόσχα να τον προστατεύσει από «εξτρεμιστές».

Σημειώνεται ότι την ώρα που η Βουλή στο Κίεβο έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας προκήρυσσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ διαμηνύει πως η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια».

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Μόσχα έθεσε σε ετοιμότητα μάχης αεροσκάφη κοντά στα δυτικά της σύνορα, ενώ παράλληλα το ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» Ρώσων και να αντιμετωπίσει με «σθένος» και «χωρίς συμβιβασμούς» κάθε παραβίασή τους.

Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε "τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κριμαία".

"Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και σύνεση σε αυτήν την επισφαλή κατάσταση", τόνισε ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας και προεδρεύων του Οργανισμού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μπουρκχάλτερ ζήτησε επίσης "να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση" και όλες οι πλευρές "να αποφύγουν κάθε προσφυγή στη βία".

«Έτοιμο να ανταποκριθεί» στο αίτημα της Ουκρανίας για οικονομική βοήθεια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ