Κλείσιμο

Πολιτική κρίση στη Β. Ιρλανδία λόγω μυστικών συμφωνιών αμνηστίας

Υπό την απειλή πολιτικής αστάθειας τελεί η Βόρεια Ιρλανδία. Ο Πρώτος Υπουργός της τοπικής κυβέρνησης Πίτερ Ρόμπινσον έχει δώσει στη βρετανική κυβέρνηση διορία έως το τέλος της ημέρας να συμφωνήσει στη διενέργεια δημόσιας έρευνας για τη μυστική χορήγηση αμνηστίας σε 187 Ρεπουμπλικάνους παραστρατιωτικούς, απειλώντας με παραίτηση.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την άρση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Τζον Ντάουνι, ο οποίος κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση του ΙΡΑ στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου το 1982. Η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων μελών του βασιλικού ιππικού και επτά αλόγων.

Ο κ. Ντάουνι καταζητούταν επί περισσότερο από 30 χρόνια από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία όμως δε γνώριζε πως το πρώην στέλεχος του ΙΡΑ και πολλοί άλλοι ύποπτοι ως τρομοκράτες είχαν λάβει υποσχέσεις μη-σύλληψης στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Συγκεκριμένα για τον κ. Ντάουνι η διαβεβαίωση ότι είχε πάψει να αποτελεί καταζητούμενο για τις αρχές αποδίδεται σε λάθος της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η απόφαση τερματισμού της δικαστικής διαδικασίας σε βάρος του πρώην μέλους του ΙΡΑ, Τζον Ντάουνι ανακοινώθηκε στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο γνωστοποιείται μία εβδομάδα αργότερα μετά την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να μην την εφεσιβάλλει. Ο δικαστής σχολίασε ότι πρόκειται για μία σπάνια υπόθεση η οποία «προσβάλλει την αίσθηση δικαιοσύνης και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Η αποκάλυψη των συμφωνιών αμνηστίας προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους συγγενείς θυμάτων της ένοπλης δράσης των Ρεπουμπλικάνων παραστρατιωτικών. Ο αριθμός αυτών των συμφωνιών αμνηστίας έχει εξοργίσει τον Ενωτικό Πίτερ Ρόμπινσον, που δηλώνει άγνοια. Ο ίδιος έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του τοπικού Κοινοβουλίου Στόρμοντ για την Παρασκευή. Όπως υποστηρίζει, η συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με τα μέλη του ΙΡΑ περιελάμβαναν και την απονομή βασιλικής χάρης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η συμφωνία και η αποστολή γραμμάτων επιβεβαίωσης της αμνηστίας στους κατηγορούμενους παραστρατιωτικούς του ΙΡΑ περιήλθαν εν γνώσει του πριν από λίγους μήνες. Σχολίασε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα και ότι εξετάζεται επειγόντως το αίτημα του κ. Ρόμπινσον.

38 από τις 187 επιστολές αμνηστίας έχουν σταλεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, το Μάιο του 2010. Όλες πάντως φέρονται να αφορούσαν παλαιότερες μυστικές συμφωνίες μεταξύ των Εργατικών και της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, του κόμματος Σιν Φέιν, το οποίο σήμερα μετέχει του βορειοϊρλανδικού κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με τους Δημοκράτες Ενωτικούς του κ. Ρόμπινσον.

Ο Πρώτος Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ηγείται μιας κυβέρνησης από την οποία αποκρύπτονται τόσο σημαντικά ζητήματα και ζήτησε την ανάκληση της αμνηστίας. Το Σιν Φέιν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε την ειρηνευτική διαδικασία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο