Τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα ζητούν ο πάπας Φραγκίσκος και ο ΟΗΕ

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, απηύθυναν την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, και ο Πάπας Φραγκίσκος, προτρέποντας τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν πριν δύο εβδομάδες, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο στη 10μηνη έως τώρα θητεία του.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νίκολας Μαδούρο απαιτούν την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τις παρατεταμένες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα συγκλονιστικά επίπεδα εγκληματικότητας και την υψηλή ανεργία.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι η βία και οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό και ότι οι άνθρωποι της Βενεζουέλας, ξεκινώντας από τους πολιτικούς, θα ενεργήσουν για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, μέσω της αμοιβαίας συγχώρεσης και του ειλικρινή διαλόγου», δήλωσε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν απηύθυνε έκκληση για «συγκεκριμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές για μείωση της πόλωσης» και συμμετοχή σε διάλογο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας «να εκφράζουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο και παράλληλα να αναζητούν κοινό έδαφος, παρά τις πολιτικές τους απόψεις».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters