Ουκρανία: Διάλυση των περιβόητων Μπερκούτ – Λαβρόφ προς ΟΑΣΕ: Καταδικάστε τον εθνικισμό

Τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανικής αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, των περιβόητων Μπερκούτ («Χρυσός Αετός» στα ουκρανικά), που βαρύνεται με δολοφονίες, και προκαλούσε τρόμο στους διαδηλωτές, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Facebook.

"Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ", έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ.

Οι Μπερκούτ ήσαν η αιχμή του δόρατος της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ουκρανία και σε φωτογραφίες εμφανίζονται να πυροβολούν τα πλήθη με πραγματικές σφαίρες. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άνδρες των ειδικών δυνάμεων ζητούν δημοσίως συγγνώμη "για το κακό που έκαναν". 

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να «καταδικάσει αποφασιστικά» την ενίσχυση του «εθνικιστικού και νεοφασιστικού κλίματος» στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να καταδικάσει τις προσπάθειες των εθνικιστών για την απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

"Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει αποφασιστικά την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού κλίματος στα δυτικά της χώρας, που καλεί για την απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, την μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε ‘μη πολίτες’ και να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης τους" αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ