Υπογράφηκε ο πολύκροτος νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα

Πολύκροτο νομοσχέδιο που επιβάλει αυστηρότατες ποινές φυλάκισης στον ομοφυλοφιλικό έρωτα υπέγραψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουγκάντας, αψηφώντας τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και προειδοποιήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ενδέχεται να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι δήλωσε πως ο νόμος είναι απαραίτητος καθότι «υπερφίαλες και αδιάφορες Δυτικές ομάδες» έχουν αποπειραθεί να «στρατολογήσουν » παιδιά της Ουγκάντας στην ομοφυλοφιλία.

«Υπάρχει κάτι πραγματικά λάθος [με τους ομοφυλόφιλους]», προσέθεσε.

Παρόντες στην τελετή ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η ομάδα επιστημόνων που συμπέρανε ότι δεν υπάρχει γενετικό αίτιο για την ομοφυλοφιλία, μελέτη που ο κ. Μουσεβένι επικαλέστηκε ως αιτία για τη στήριξη του νομοσχεδίου.

Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή ισόβιας κάθειρξης για «βεβαρημένη ομοφυλοφιλία», που ορίζεται ως κατ΄ επανάληψη ομοφυλοφιλική συναινετική συνεύρεση μεταξύ ενηλίκων, ομοφυλοφιλική παιδεραστία, ομοφυλοφιλική σχέση με άτομο με αναπηρία, ή ομοφυλοφιλική σχέση όπου το ένα μέλος είναι φορέας του HIV/AIDS.

Άτομα που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά να κάνουν ομοφυλοφιλικό έρωτα και δεν διαπράττουν «βεβαρημένη ομοφυλοφιλία» τιμωρούνται με κάθειρξη έως 14 έτη.

Παράλληλα ο νέος νόμος εισάγει απαγόρευση προώθησης της ομοφυλοφιλίας, προβλέποντας ποινές για όσους δεν καταγγέλλουν τους ομοφυλόφιλους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ