Ρωσία: Η Ουκρανία να στραφεί στο ΔΝΤ, για να αποφύγει την πτώχευση

Μήνυμα πως η Ουκρανία θα πρέπει να επιζητήσει δάνειο στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση έστειλε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ, ενισχύοντας την εικόνα πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς Κίεβο, μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο κ. Σιλουάνοφ επεσήμανε πως η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ.

«Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα, και στην ταχεία σταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης», σχολίασε λιτά ο ρώσος ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει ζητήσει δανειακή βοήθεια από το ΔΝΤ δύο φορές από το 2008, ωστόσο το Κίεβο ποτέ δεν έλαβε βοήθεια καθώς αρνήθηκε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έθεσε το Ταμείο, όπως η μείωση των δημοσίων δαπανών για μισθούς και συντάξεις και η αύξηση των λογαριασμών που πληρώνουν οι πολίτες για φυσικό αέριο.

Το Δεκέμβριο, αφότου ο αποπεμφθείς πρόεδρος Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει σύμφωνο συνεταιρισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία, η Μόσχα συμφώνησε να αγοράσει ουκρανικά ομόλογα αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στηρίξει το Κίεβο.

Ωστόσο, έως τώρα έχει επενδύσει μονάχα 3 δισ. σε ουκρανικό χρέος, «παγώνοντας» την παροχή περαιτέρω βοήθειας έως ότου να λήξει η κρίση στη ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Ήδη από τα τέλη του 2013 η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την Ε.Ε. πως εάν στηρίξει την Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να τη βοηθήσει οικονομικά.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, το Κίεβο πρέπει να αποπληρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ξένων νομισμάτων εντός του 2014, τη στιγμή που τα συναλλαγματικά της αποθέματα ήταν μόλις 18,8 δισ. δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, πριν την επιδείνωση της κρίσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ