Κλείσιμο

Άγκυρα: Καταλύτης η ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή

Η ενέργεια θα είναι καταλύτης για τη σταθερότητα στην περιοχή δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε ο κ. Γιλντίζ, δεν έχει ζητήσει ακόμη συνάντηση με την Άγκυρα για να συζητήσουν τα θέματα του φυσικού αερίου, ωστόσο, είπε, ότι γίνονται επαφές μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών εταιρειών.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως αν ζητηθεί συνάντηση από το Τελ Αβίβ θα αξιολογηθεί, ωστόσο είπε οι ιδιωτικές εταιρείες οπωσδήποτε θα αξιολογήσουν μεταξύ τους τη δυναμική του προγράμματος.

Εξάλλου, η αγγλόφωνη εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου, αν οι συνομιλίες στο κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία.

Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο.

Η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο, μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει, αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους, οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.
Πηγή: skai.gr