Αναστασιάδης: Μεγάλα ενεργειακά οφέλη για Τουρκία με λύση Κυπριακού

Μήνυμα προς την Τουρκία πως επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ, έστειλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press.

Ο κύπριος πρόεδρος εξήγησε πως διευθέτηση του Κυπριακού θα έθετε τέλος στο πολιτικό εμπόδιο για εξαγωγές προς την Τουρκία.

Σημείωσε επίσης πως τυχόν συμφωνία θα μπορούσε παράλληλα να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και να λειτουργήσει ως πυλώνας για ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μία συμφωνία για το Κυπριακό [...] θα βοηθήσει όχι μονάχα το σχεδιασμό [εξαγωγών αερίου] του Ισραήλ, αλλά και συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Τέλος, ο κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο την άνοιξη (μόλις η δεύτερη επίσκεψη ισραηλινού ηγέτη στη Μεγαλόνησο).

Λευκωσία και Τελ Αβίβ έχουν ανακαλύψει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ τους κατά τα τελευταία χρόνια, και εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ