Κύπρος: Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου

Την Τρίτη, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, γεγονός, που αναμένεται να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, και η συμφωνία έκλεισε, έτσι η συνάντηση αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και σύντομη.

Εντός της βδομάδας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον λαό για να εξηγήσει την κοινή διακήρυξη και να απαντήσει στις ανησυχίες των κομμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή που μίλησε στο σταθό, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναρχίσουν μια βδομάδα μετά το αυριανό ραντεβού.

Ο τ/κ τύπος αναφέρει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο και επίκειται επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε για να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη λύση.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε δύο σενάρια για λύση του κυπριακού. Το ένα προνοεί ότι θα λυθεί μέχρι το Μάιο, που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το άλλο ότι η λύση θα αφεθεί για μετά τον Αύγουστο, που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr