Αφγανιστάν: Αναλφάβητο παραμένει το 1/3 των στελεχών ασφαλείας

Αναλφάβητο παραμένει το 1/3 των στελεχών των Δυνάμεων Ασφαλείας του Αφγανιστάν, ενώ το 45% εξ όσων στρατολογήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013 εντάχθηκε στους κόλπους της Αστυνομίας χωρίς να έχει συμμετάσχει καν στο πρόγραμμα αλφαβητισμού του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα Τρίτη.

Ο αλφαβητισμός παραμένει μία σημαντική εκπαιδευτική πρόκληση για τα στελέχη των αφγανικών δυνάμεων, εκ των οποίων λιγότεροι από 13.000 κατείχαν ένα βασικό επίπεδο ικανότητας ανάγνωσης ή γραφής το 2009.

Η αξία των συμβολαίων που έχει αναθέσει η διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν με στόχο τον αλφαβητισμό υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), μία ανεξάρτητη υπηρεσία που ίδρυσε το 2008 το αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα είχε «περιορισμένο αντίκτυπο στα πραγματικά επίπεδα αλφαβητισμού των μελών των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας».

Οι στόχοι επίτευξης αλφαβητισμού, όπως είχαν οριστεί από τις στρατιωτικές Αρχές στα αρχικά στάδια του προγράμματος ανοικοδόμησης, ακολούθως κρίθηκαν μη ρεαλιστικοί από τους αξιωματούχους.

Αυτή τη στιγμή, οι αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας αριθμούν 352.000 μέλη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο