Με αντικείμενο τους αιχμαλώτους συνεχίζονται οι απευθείας επαφές για τη Συρία

Με αντικείμενο την απελευθέρωση αιχμαλώτων συνεχίζονται το μεσημέρι της Κυριακή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λακντάρ Μπραχίμι.

Οι απευθείας επαφές, πρώτες από την έναρξη της πολύνεκρης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, άρχισαν χθες Σάββατο, με αντικείμενο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κεντρική πόλη Χομς, όπου αντικαθεστωτικοί πολιορκούνται από τις τακτικές δυνάμεις επί 18 μήνες.

Ο κ. Μπραχίμι χαρακτήρισε τις συνομιλίες του Σαββάτου μία καλή αρχή, παραδεχόμενος ωστόσο πως δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος στην υπόθεση της Χομς.

Ο κ. Μπραχίμι έχει δηλώσει πως θεωρεί τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου και της Κυριακής ως βήματα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενόψει των δυσκολότερων πολιτικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα.

Κύριο πολιτικό ζήτημα είναι η συμμετοχή ή μη και ο ρόλος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση δεν θέλει καμία συμμετοχή του Άσαντ στη διακυβέρνηση της Συρίας, ενώ το καθεστώς έχει διαμηνύσει πως δεν εξετάζει κανένα ενδεχόμενο αποχώρησής του από την προεδρία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ