Λουτρό αίματος με 49 νεκρούς και πάνω από 1.000 συλλήψεις στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 247 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Αίγυπτο το Σάββατο, ανήμερα της τρίτης επετείου από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η Αστυνομία προέβη σε 1.079 συλλήψεις «ταραξιών», τους οποίους κατηγόρησε πως είχαν στην κατοχή τους τυφέκια, βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και άλλα όπλα.

Στην πρωτεύουσα Κάιρο, η Αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων και ορισμένοι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να εμποδίσουν αντικυβερνητικούς από το να πλησιάσουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, σημείο σύμβολο των λαϊκών κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν της ανατροπής Μπουμπάρακ, αλλά και του διαδόχου του, του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, το Σάββατο, η Ταχρίρ ήταν ο τόπος μαζικής συγκέντρωσης προς τιμήν του ανθρώπου που διέταξε την ανατροπή του κ. Μόρσι, του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος φαντάζει και ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που είναι κατ΄αρχήν προγραμματισμένες για το 2014.

Τεράστιες αφίσες που απεικόνιζαν τον στρατηγό είχαν αναρτηθεί στην πλατεία, με γυναίκες να φιλούν το «πρόσωπό» του.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο κατά τη βίαιη καταστολή των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι, η οποία ακολούθησε την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο ίδιος ο ανατραπείς πρόεδρος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισείουν μέχρι και τη θανατική ποινή τρεις από τις τέσσερις δίκες που είναι προγραμματισμένες εναντίον του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ