Ρωσία: Δεκάδες συλλήψεις από τις αρχές – κινητοποίηση χιλιάδων αστυνομικών

Δεκάδες ανθρώπους συνέλαβε σήμερα Τρίτη η ρωσική αστυνομία σε εφόδους που πραγματοποίησε στην πόλη Βόλγκογκραντ μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις (χάθηκαν συνολικά 34 άνθρωποι) μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Βόλγκογκραντ, περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αντιτρομοκρατικός Σίφουνας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πίλιπτσουκ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση 87 άνθρωποι διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι έφεραν όπλα.

Στο μεταξύ, στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον «σκληρό και συνεπή αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών ως την πλήρη εξόντωσή τους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Κλίνουμε την κεφαλή ενώπιον των θυμάτων των απάνθρωπων τρομοκρατικών ενεργειών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αυστηρότητα τη μάχη με τους τρομοκράτες έως την πλήρη εξόντωσή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

President Putin breaks with tradition and addresses Russians with two New Year’s speeches

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο ενέργειες, οι οποίες ωστόσο υπογράμμισαν το πόσο τρωτή είναι η Ρωσία σε βομβιστικές επιθέσεις και ανακίνησαν τους φόβους περί επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές, ο ηγέτης των οποίων έχει καλέσει τους πολεμιστές του να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον

Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε τον πόλεμο που εξεδίωξε τους ισλαμιστές από την εξουσία πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Τσετσενία, αλλά έκτοτε δεν μπορεί να καταβάλει το ισλαμικό αντάρτικο που ξέσπασε μετά το τέλος του.

Η Βόλγκογκραντ, μια πόλη 1 εκατ. κατοίκων, είναι ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο σε μια περιοχή της νότιας Ρωσίας, όχι μακριά από την Τσετσενία και άλλες ομόσπονδες περιφέρειες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, στον Βόρειο Καύκασο. Αυτή είναι η περιοχή όπου το αντάρτικο των ισλαμιστών συνεχίζεται, με αιματηρά επεισόδια σχεδόν καθημερινά.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις, οι οποίες ήταν οι πιο αιματηρές που σημειώνονται εκτός της περιοχής του Βορείου Καυκάσου, έπειτα από την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος είχε σκοτώσει 37 ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας.

Πηγή: skai.gr