Ατέρμονη βία με έναν ακτιβιστή νεκρό στην Ταϊλάνδη

Δίχως τέλος φαντάζει η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, αφότου το Σάββατο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν αντικυβερνητικό ακτιβιστή και τραυμάτισαν δύο άλλους στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, ενώ οι αντικυβερνητικοί εμπόδισαν την εγγραφή υποψηφίων για τις πρόωρες εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου σε τέσσερις από τις 77 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Η βία του Σαββάτου έρχεται μία ημέρα μετά την αινιγματική τοποθέτηση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊλάνδης, ο οποίος απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Έως τώρα, ο στρατός έχει παραμείνει αμέτοχος στην κρίση. Ωστόσο, έχει πραγματοποιήσει 11 επιτυχημένα πραξικοπήματα στην ιστορία της Ταϊλάνδης, το τελευταίο σε βάρος του αδελφού της νυν πρωθυπουργού το 2006.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναγουάτρα, και την παράδοση της εξουσίας σε ένα μη εκλεγμένο συμβούλιο που θα αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Αντιδρώντας στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το Νοέμβριο, η κ. Σιναγουάτρα προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 2 Φεβρουαρίου, κίνηση που έχει απορριφθεί από την αντιπολίτευση.

Η εκλογική επιτροπή ζήτησε αναβολή των εκλογών, λόγω του κινδύνου που διατρέχουν υποψήφιοι, ωστόσο η Μπανγκόκ επιμένει στην προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ