Προ των πυλών ανασχηματισμού η Τουρκία, παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών

Την παραίτηση τους από την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, οι υιοί των οποίων έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε συμμετοχή στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει από την περασμένη Τρίτη την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις των δύο υπουργών αναμένεται να δρομολογήσουν σειρά εξελίξεων στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς εντείνονται οι φήμες για ανασχηματισμό.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησής μας», επεσήμανε ο κ. Τσαγλαγιάν στη σύντομη ανακοίνωσή του.

Στους γιους των δύο υπουργών, όπως και σε 22 ακόμη πρόσωπα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και πλέον βρίσκονται προφυλακισμένοι. Το σκάνδαλο αφορά σχέδια αστικών δημοσίων έργων και την ανάθεση των οικοδομικών αδειών.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο διοικητής της δεύτερης μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας, της Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν.

Ο κ. Ερντογάν έχει καταγγείλει το όλο σκάνδαλο ως απόπειρα ξένων κύκλων να αποδυναμώσουν την κυβέρνησή του και να παρεμποδίσουν την ακμή της Τουρκίας, ενόψει δημοτικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων 18 μηνών.

Τον τούρκο υπουργό Οικονομίας «έκαψε» και ένα ρολόι Patek Philippe, αξίας 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία που δημοσιεύει η εφημερίδα Zaman, ο υπουργός ζήτησε από Ιρανό επιχειρηματία που διαμένει στην Τουρκία, και τώρα είναι υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαφθορά, να του αγοράσει ένα ρολόι Patek Philippe, το οποίο θαύμασε σε ένα από τα ταξίδια του στη Γενεύη.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ