Ενδείξεις για μαζικές σφαγές στο Νότιο Σουδάν

Αυξάνονται οι ενδείξεις για μαζικές εθνοτικές σφαγές στο Νότιο Σουδάν, μετά και την ανακάλυψη ομαδικού τάφου που περιείχε 75 πτώματα στην πολιτεία Γιούνιτι, ενώ παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικές ταφές τουλάχιστον 200 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Τζούμπα, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μαζικοί σκοτωμοί, στοχοποίηση ανθρώπων βάση της εθνότητας τους και αυθαίρετες κρατήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες [...] Έχουμε ανακαλύψει έναν ομαδικό τάφο στο Μπεντιού, στην πολιτεία Γιούνιτι, και σύμφωνα με αναφορές υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα ομαδικοί τάφοι στην Τζούμπα», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Η ανακάλυψη του ομαδικού τάφου ήλθε καθώς εκτυλίσσονται συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης Μπορ, όπου βρίσκεται στρατόπεδο προσφύγων του ΟΗΕ με 17.000 αμάχους.

Η δήλώση της κ. Πιλάι έρχεται ώρες μετά την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για ενίσχυση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα με επιπλέον 5.500 στρατιώτες, κι ενώ το Νότιο Σουδάν παραμένει βυθισμένο σε μία βαθιά πολιτική και εθνοτική κρίση.

Ο κύκλος βίας ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν το πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, που ανήκει στην κοινότητα των Ντίνκα, κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Ριέκ Μασάρ, της κοινότητας των Νουέρ, για πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Αιματηρές συγκρούσεις έχουν έκτοτε καταγραφεί σε πολλές περιοχές της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Ο επίσημος απολογισμός τοποθετεί επί μέρες τον αριθμό των νεκρών, ωστόσο εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 θύματα και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι κύριοι Κιίρ και Μασάρ έχουν δηλώσει έτοιμοι για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για κάποια απόπειρα διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ