Γκιούλ: Δεν θα ανεχθούμε τη διαφθορά στην Τουρκία

Σκληρό μήνυμα πως η διαφθορά δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπισθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, έστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην πρώτη του παρέμβαση αναφορικά με το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τη γείτονα χώρα.

«Πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί στην Τουρκία. Σε μία χώρα όπου έχουν λάβει χώρα τέτοιες μεταρρυθμίσεις, εάν υπήρξαν διαφθορά και λάθη, δεν θα καλυφθούν», σχολίασε ο κ. Γκιούλ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Οι φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εργασθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα και το εκδικάσουν», συμπλήρωσε.

Η παρέμβαση του τούρκου προέδρου έρχεται μετά τη δημοσίευση ερασιτεχνικού βίντεο που δείχνει τον υπουργό Περιβάλλοντος της τουρκικής κυβέρνησης να μοιράζει χρήματα σε οπαδούς του, και στον απόηχο της αποκάλυψης από την εφημερίδα Zaman πως ο υπουργός Οικονομίας έλαβε ως δώρο ρολόι αξίας 250.000 ευρώ από ιρανό επιχειρηματία που διαμένει στην Τουρκία.

Αμφότεροι οι υπουργοί εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ως απάντηση στο σκάνδαλο, ο κ. Ερντογάν φέρεται να σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, στον οποίο αναμένεται να αλλάξουν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Έως τώρα, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί κατά 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι υιοί δύο υπουργών, Εσωτερικών και Οικονομίας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, της Halkbank.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποδώσει το σκάνδαλο σε απόπειρες υπόγειων κύκλων να αποδυναμώσουν και να σπιλώσουν την κυβέρνησή του. Δεκάδες αξιωματικοί της Αστυνομίας που εμπλέκονται στις τρεις διαφορετικές έρευνες για το σκάνδαλο έχουν απολυθεί, παραιτηθεί ή μετατεθεί κατά τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ