Κύπρος: Αδιέξοδο στις προσπάθειες για κοινή διακήρυξη Λευκωσίας – τουρκοκυπρίων

Αδιέξοδο καταγράφεται μέχρι στιγμής στις προσπάθειες για κατάληξη σε κοινή διακήρυξη Λευκωσίας - τουρκοκυπρίων , καθώς η απάντηση της τ/κ πλευράς στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση του Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη είναι αρνητική.

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο δεν έκρυψε την απογοήτευση του. «Είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας». «Εμείς», πρόσθεσε, «θα επιμείνουμε σε αυτό που επιδιώκουμε: προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα. «Όσοι το αρνούνται, είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη. Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε μάλιστα όσους ενδιαφέρονται, να στραφούν προς την τουρκική πλευρά. «Είτε λέγεται Κυβέρνηση της Άγκυρας, είτε λέγεται τουρκοκυπριακή ηγεσία. Δεν θα δεχθούμε την αναγνώριση των όποιων τετελεσμένων και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντικές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, η τ/κ πλευρά επέφερε αλλαγές στην πρόταση της Λευκωσίας οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.

Απαντώντας, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επιχείρησε με γραπτή δήλωση να επιρρίψει ευθύνες στη Λευκωσία.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελληνοκυπρίων πρέπει να κάνουν το βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr