Κλείσιμο

Ομπάμα: Μαντέλα, ο τελευταίος μεγάλος απελευθερωτής του 20ού αιώνα (upd)

Υπό καταρρακτώδη βροχή και υπό το βλέμμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Νέλσον Μαντέλα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής και μαχητή κατά του Απαρτχάιντ, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο χωρητικότητας 90.000 θέσεων στάδιο FNB του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ εκατομμύρια άλλοι παρακολούθησαν την πολύωρη τελετή μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου.



Ως τον «τελευταίο μεγάλο απελευθερωτή του 20ού αιώνα» και έναν «γίγαντα της ιστορίας» περιέγραψε τον Νέλσον Μαντέλα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν θα ξαναδούμε ομοίους του Νέλσον Μαντέλα. Αλλά αφήσετε με να πως στους νέους της Αφρικής, και τους νέους ανθρώπους ανά τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε το έργο της ζωής του δικό σας», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα.

Embedded image permalink
Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά

«Είναι καθήκον όλων μας να κρατήσουμε τη μνήμη του Μαντέλα ζωντανή στις καρδιές και τις ζωές μας, δήλωσε πριν από λίγη ώρα, μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη τελετή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

«Ο Μαντέλα μισούσε το μίσος. Όχι τους ανθρώπους. Έδειξε ολόκληρη τη δύναμη της συγχώρησης, ένα μοναδικό δώρο», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει άλλος σαν τον Μαντέλα. Ήταν μοναδικός», δήλωσε από την πλευρά του ο υν πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα.

«Ήταν ένας άφοβος μαχητής για την ελευθερία [...] Σήμερα, ολόκληρος ο κόσμος στέκεται ακίνητος ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαιότερο γιο της Νοτίου Αφρικής, και της Αφρικής», προσέθεσε.

Δεκάδες άλλοι ηγέτες μίλησαν στην τελετή, τιμώντας τον άνδρα που συμβόλισε και ηγήθηκε της αλλαγής στη Νότιο Αφρική, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ στον 20ό αιώνα,

Και πρώην αρχηγοί στις κερκίδες, ο Μπιλ Κλίντον με τον Τόνι Μπλερ


Η σορός του Μαντέλα θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στην πρωτεύουσα Πραιτόρια από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η κηδεία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, το χωριό Κούνου.

Embedded image permalink
Αλλά και διασημότητες, Μπόνο και Σαρλίζ Θερόν

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ