Ταϊλάνδη: Διάλυση της Βουλής και εκλογές προκήρυξε η πρωθυπουργός

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η πρωθυπουργός της χώρας, Γινγκλούκ Σιναγουάτρα, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση που ήλθε καθώς περίπου 100.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βάδιζαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, με στόχο την «τελική αναμέτρηση».

Οι εκλογές θα διενεργηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Φεβρουαρίου, με το κυβερνών κόμμα να τονίζει πως η κ. Σιναγουάτρα πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφια για την πρωθυπουργία.

Η διάλυση του κοινοβουλίου έρχεται έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήραν βίαιη τροπή.

«Έχοντας ακούσει γνώμες από όλες τις πλευρές, αποφάσισα να ζητήσω βασιλικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής», διεμήνυσε η κ. Σιναγουάτρα, κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Θα διενεργηθούν νέες εκλογές σύμφωνα με το δημοκρατικό σύστημα», συμπλήρωσε.


Ωστόσο, οι διαδηλωτές φαντάζουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την προκήρυξη εκλογών.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το κυβερνείο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στόχο μας. Η διάλυση του κοινοβουλίου δεν είναι ο στόχος μας» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θέλουν μια νέα εκλογή, αλλά επιθυμούν ένα ακαθόριστο και μη εκλεγμένο «συμβούλιο του λαού» να κυβερνήσει τη χώρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ