Ιράν: Η κηδεία του Μαντέλα "παγίδα" για το Ροχανί, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ

Η συντηρητική καθημερινή ιρανική εφημερίδα Καϊχάν, όργανο της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του ιρανικού καθεστώτος, προειδοποίησε την Κυριακή για την "παγίδα" που θα αποτελούσε για τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί η ενδεχόμενη παρουσία του στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, κατά την οποία θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τεχεράνη δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράν στην κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Μαντέλα είχε πραγματοποιήσει δυο επισκέψεις στο Ιράν το 1992 και το 1999.

"Ορισμένα ιρανικά και ξένα ΜΜΕ χρησιμοποιούν την κηδεία του Μαντέλα ως πρόσχημα για να ωθήσουν το Ροχανί να συναντηθεί με τον αρχηγό της κυβέρνησης του Μεγάλου Σατανά", τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα, αναφερόμενη στις ΗΠΑ, ιστορικό εχθρό του Ιράν.

Ο πρόεδρος Ροχανί, είχε μια ιστορική τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ ηγετών των δυο χωρών από τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων το 1979.

Το άρθρο που έχει τον τίτλο "Η παγίδα του Σατανά, αυτή τη φορά στο Γιοχάνεσμπουργκ", υπενθυμίζει ότι αυτή η 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε επικριθεί από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Ροχανί, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, υποσχέθηκε να έχει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ