Κλείσιμο

Ο Κάμερον στηρίζει τα κινεζικά αιτήματα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη στο Πεκίνο ως επικεφαλής της μεγαλύτερης, έως σήμερα, αντιπροσωπείας διπλωματών και επιχειρηματιών. Είναι μια κίνηση απόλυτης στήριξης από βρετανικής πλευράς στο μεγαλύτερο αίτημα της Κίνας: τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άφιξη του στο Πεκίνο ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της θέσης του, αν και παραδέχτηκε ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει εύκολα αποδεκτή με δεδομένη την αντίθεση ενός αριθμού χωρών της Κοινότητας στο ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με φθηνά κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα. Ο βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε, ωστόσο, να προωθήσει το θέμα στο κοινοτικά όργανα και να πιέσει για την υλοποίησή του.

Επικρίσεις για το «άνοιγμα» Κάμερον στην Κίνα

Το κινεζικό αίτημα είναι πάγιο και δεδομένο, μετά και την επιβολή φόρων και δασμών σε φαρμακευτικά, μηχανολογικά και ηλεκτρικά προϊόντα από την Κίνα, που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες κατά την θητεία του βρετανού Πίτερ Μάντελσον ως Επιτρόπου Εμπορίου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με φθηνά κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με φθηνά κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα.

Από βρετανικής πλευράς η ευθυγράμμιση με το Πεκίνο αποσκοπεί στην αύξηση του διακρατικού εμπορίου σε 1 τρισ. δολάρια έως το 2020. Αυτή τη στιγμή το 36% των εξαγωγών της Βρετανίας απορροφάται από την κινεζική αγορά. Με τη σειρά της η Κίνα πραγματοποιεί κολοσσιαίες επενδύσεις στη Βρετανία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των υποδομών, όπως στα αεροδρόμια Χίθροου και Μάντσεστερ και στην Υπηρεσία Ύδρευσης του Λονδίνου, Thames Water.

Η στήριξη του Ντέιβιντ Κάμερον στην κινεζική κυβέρνηση προκαλεί έντονες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση για άτακτη υποχώρηση από προηγούμενες διακηρύξεις της, αλλά και από πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι κρίνουν πως άλλη μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες θα αποβεί σε βάρος των βρετανικών συμφερόντων.

Πηγή: Deutsche Welle - Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο