Κλείσιμο

Ρωσία: Ο Σνόουντεν μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, και στη Γερμανία

Ελεύθερος να μιλήσει με οποιονδήποτε επιθυμεί, συμπεριλαμβανομένων ξένων Αρχών, είναι ο πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως διεμήνυσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφότου ο 30χρονος Σνόουντεν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τη Γερμανία στις έρευνες για τις παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έχει λάβει προσωρινό στάτους πρόσφυγα. Αυτή η κατάσταση δεν προβλέπει περιορισμούς στη μετακίνησή του στη χώρα ή στο να μιλάει με οποιονδήποτε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει πως ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία, εφόσον δεν βλάπτει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπενθυμίζεται πως η Ουάσιγκτον έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φυγόδικου Σνόουντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποσαφήνισε πως ο όρος που έχει θέσει ο κ. Πούτιν παραμένει σε ισχύ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Σνόουντεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει με τις γερμανικές Αρχές που διερευνούν το ενδεχόμενο το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ήταν στόχος της NSA.

Προσέθεσε μάλιστα πως ο 30χρονος Αμερικανός έχει το δικαίωμα ακόμα και να ταξιδεύσει στη Γερμανία, αλλά επιστρέφοντας θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτημα για άσυλο.

«Μπορεί να φύγει μονάχα μία φορά», τόνισε ο κ. Πεσκόφ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ