NSA: «Απόλυτα ψευδή» τα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα – οι Ευρωπαίοι μοιράζονταν δεδομένα με εμάς

Ως «απόλυτα ψευδή» απέρριψε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, τα δημοσιεύματα Ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών σε Γαλλία και Ισπανία, σημειώνοντας μάλιστα να πως οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές που μοιράστηκαν δεδομένα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με τις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες «που οδηγούν τον κόσμο να πιστεύει πως η NSA ή οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν αυτές τις πληροφορίες είναι ψευδείς [...] Για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, αυτά δεν είναι πληροφορίες που συλλέξαμε εμείς [με στόχο] ευρωπαίους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάντερ, μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο.

Ανάλογο «μήνυμα» δίνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο οι φερόμενες παρακολουθήσεις στη Γαλλία και την Γαλλία δεν πραγματοποιήθηκαν από την NSA αλλά από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών και στη συνέχεια δόθηκαν στις ΗΠΑ, και ταυτόχρονα δεν αφορούσαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εκτός των συνόρων των δύο κρατών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρακολουθήσεις σε Γαλλία και Ισπανία , ο κ. Αλεξάντερ τόνισε ότι οι υποκλοπές αυτές δεν αφορούσαν τους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντα με την WSJ, που επικαλείται ως πηγή μη κατονομασμένους αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ θέλει να διορθώσει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την NSA, φοβούμενες ωστόσο πως τυχόν αποκαλύψεις θα εξέθεταν τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των συμμάχων τους.

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος επιβλέπει τη δράση των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NSA.

Ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο και, όπως είπε «ήταν έναν από τα πρώτα πράγματα που έμαθε» ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963.

Ο Κλάπερ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες εκφράζονται κυρίως από φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που δεν γνωρίζουν την έκταση των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της δικής τους χώρας, επισημαίνοντας και αυτός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολιτικούς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο/Reuters