Στοιχεία για τα χημικά όπλα άρχισε να στέλνει η Δαμασκός, μία μέρα πριν τη διορία

Τα λεπτομερή στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο άρχισε να στέλνει η Συρία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), όπως αποκάλυψε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Οργανισμού, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε λάβει μέρος της επιβεβαίωσης, και περιμένουμε περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του OPCW.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για τον χημικό αφοπλισμό του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Δαμασκός είχε διορία έως αύριο Σάββατο προκειμένου να υποβάλει λεπτομερή στοιχεία για τα χημικά της όπλα.

Στόχος του σχεδίου, που συμφωνήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου έως τα μέσα του 2014.

Όπως δήλωσε, επίσης στο Reuters, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, η λίστα με τα αποθέματα χημικών που διαθέτει η Δαμασκός «είναι αρκετά μεγάλη [...] και μεταφράζεται».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία επιθυμούν την υιοθέτηση ενός αυστηρού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα θέτει τους όρους για το χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού αλλά και τις συνέπειες για τυχόν μη συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ..
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ