Μεταξύ Πούτιν και Ρεπουμπλικανών ο Ομπάμα

Του PETER BAKER/ THE NEW YORK TIMES 

Κρίσιμη ημέρα υπήρξε η Δευτέρα για την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξύπνησε το πρωί αντιμέτωπος με μία ήττα στη Γερουσία, η οποία θα μπορούσε να έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην προεδρία του. Στο τέλος της ημέρας, όμως, ο Ομπάμα βρέθηκε να εξαρτάται από τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος αποδείχθηκε ο μόνος ικανός να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Οι απότομες διπλωματικές μεταστροφές της συριακής κρίσης έχουν προκαλέσει αναταραχή στην Ουάσιγκτον, με ορισμένους παρατηρητές να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές απειλούν άμεσα την ίδια την προεδρία Ομπάμα.

Η πρόταση-έκπληξη του Κρεμλίνου, με στόχο την αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης μπορεί, όμως, να προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο την πολιτική διαφυγή που χρειάζεται. Από την άλλη, όμως, η πρωτοβουλία του προέδρου Πούτιν μπορεί να ζημιώσει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα εμφανισθεί ανίκανος να πείσει τους ψηφοφόρους και τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας για την ανάγκη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ομπάμα βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος μεταξύ της συμφωνίας που οφείλει πλέον να συνάψει με τον Πούτιν και της ανάγκης να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς να ακολουθήσουν το κέλευσμά του.

«Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο Ομπάμα χρειάζεται επειγόντως μέθοδο διαφυγής από το αδιέξοδο και γι’ αυτό του προσέφερε ακριβώς αυτό. Η πρόταση του Κρεμλίνου αναβάλλει απλά το στρατιωτικό πλήγμα, χωρίς να λύνει το πρόβλημα», λέει η Φιόνα Χιλ, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και συγγραφέας βιβλίου για τον πρόεδρο Πούτιν.

«Ο δρόμος του Ομπάμα μέχρι την επίλυση της κρίσης θα είναι μακρύς και πολύ δύσκολος», λέει ο Τζόελ Τζόνσον, πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Η ρωσική πρόταση κατατέθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη, με αφορμή τη σύνοδο του G20. Στη σύνοδο, ο κ. Πούτιν συσπείρωσε γύρω του κάθε ηγέτη που διαφωνούσε με την προοπτική βομβαρδισμού της Συρίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε το ρωσικό σχέδιο, παρότι συνεργάτες του εξέφραζαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας Πούτιν.

Τις αμφιβολίες αυτές έμοιαζαν να μοιράζονται και μέλη της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ. «Το γεγονός και μόνο ότι οι Ρώσοι κινητοποιήθηκαν μου λέει ότι η συζήτηση αυτή γύρω από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης υπήρξε αποτελεσματική. Μένει τώρα οι Ρώσοι να αποδείξουν ότι εννοούν όσα λένε», λέει ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς, Ρεπουμπλικανός από το Μίσιγκαν, επικεφαλής της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και υποστηρικτής του βομβαρδισμού εναντίον του Ασαντ.

Ο Δημοκρατικός συνάδελφός του, Ελιοτ Ενγκελ από τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εμφανίζεται πιο προσεκτικός: «Αν η πρόταση αυτή είναι αληθινή, θα πρέπει να την εξετάσουμε προσεκτικά. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: Εμπιστευόμαστε τον Ασαντ; Εμπιστευόμαστε τους Ρώσους;»
Πηγή: Αναδημοσίευση από την Καθημερινή