ΗΠΑ: Θα εξετάσουμε την πρόταση της Ρωσίας για συριακά χημικά – ανάγκη να εγκριθεί στρατιωτική λύση από Κογκρέσο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν ενδελεχώς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εκφράζοντας ωστόσο την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον πως αυτή η πρόταση ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μία «τακτική καθυστέρησης» από την πλευρά της Μόσχας και της Δαμασκού.

«Θα ρίξουμε μία γερή ματιά» στη ρωσική πρόταση, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Χαρφ.

Προσέθεσε όμως πως οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη έγκρισης στρατιωτικής δράσης από το Κογκρέσο, καθώς η απειλή στρατιωτικής επέμβασης είναι το «πλαίσιο» στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση της Μόσχας.

«Το Κογκρέσο πρέπει να κινηθεί και να δείξει πως είμαστε έτοιμοι για στραατιωτική δράση [...] αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που έχουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε η κ. Χαρτ.

Παρά ταύτα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε πως οιαδήποτε κίνηση να «τεθούν αυτά τα [χημικά] όπλα υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας» θα ήταν ένα «θετικό βήμα», αρνούμενη ωστόσο να απαντήσει εάν θα ήταν η «προτιμώμενη» λύση.

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία και τη Συρία για τη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει κατά τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για κάλυψη του καθεστώτος Άσαντ από τη Μόσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε ξεχωριστές δηλώσεις του ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τόνι Μπλίκεν,

Ο κ. Μπλίκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν οποιοδήποτε σχέδιο της Συρίας να παραδώσει τα χημικά του όπλα, αλλά υπογράμμισε πως η έως τώρα στάση της Δαμασκού δεν είναι πηγή για αισιοδοξία.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Δαμασκού χαιρέτησε την ρωσική πρόταση, έπειτα από συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ενδεχόμενο κατάθεσης μίας παραπλήσιας πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έγειρε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ