Συρία: Βλήματα όλμου στην περιοχή που έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Τουλάχιστον δύο βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν κατά της περιοχής της κεντρικής Δαμασκού όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα.

Κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι οβίδες έπεσαν κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons όπου διαμένει η ομάδα των επιθεωρητών.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι τα βλήματα εκτοξεύθηκαν από "τρομοκράτες" και ότι προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Η ομάδα των επιθεωρητών έχει αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για να επισκεφθεί το θέατρο της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας στα περίχωρα της Δαμασκού.

Φάλαγγα αυτοκινήτων που μεταφέρουν τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών αναχώρησε από ξενοδοχείο της Δαμασκού και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, όπου σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που φορούν τις γαλάζιες στολές του ΟΗΕ, συνοδεύονται από συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ένα ασθενοφόρο.

Εν τω μεταξύ
απέρριψε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλα και τους ισχυρισμούς της Δύσης για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

Προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του θα αποτύχει.

Σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα (Izvestia) ο Άσαντ εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν στρατιωτικά χτύπημα, τους περιμένει «αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους που εξαπέλυσαν, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ και μέχρι σήμερα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές και ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης που δεν θα τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι δύσκολη.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας το ραδιόφωνο του BBC ειπε οτι η διπλωματική πίεση επί της Συρίας δεν έχει αποδώσει», δήλωση που ερμηνεύεται από σχολιαστές ως μία ακόμα ένδειξη πως η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι πλέον πιο πιθανή.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σημείωσε ότι θα ήταν δυνατή μια απάντηση στην κυβέρνηση Άσαντ χωρίς την ομόφωνη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε κατά τη συνομιλία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις "εξαιρετικά σοβαρές" επιπτώσεις που θα είχε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη, υπάρχει συνεχώς αστάθεια.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ