Προβληματισμένες οι ΗΠΑ για τον «ύποπτο» θάνατο κρατούμενων ισλαμιστών στην Αίγυπτο

Τον προβληματισμό του για τους «ύποπτους» θανάτους 38 οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων που βρίσκονταν υπό κράτηση από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εξέφρασε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμα λάβει οριστική απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο διακοπής της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο.

Τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου  των κρατουμένων ζήτησε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στη σκέψη της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, έπειτα από τα πολύνεκρα επεισόδια που συγκλόνισαν την αφρικανική χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μετά την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δέχεται ισχυρές πιέσεις για να διακόψει τη βοήθεια που χορηγεί σε ετήσια βάση στο Κάιρο, και η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 1,3 δισεκ. διατίθενται στις ένοπλες δυνάμεις και τα 250 εκατ. δολάρια αποτελούν οικονομική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την ακύρωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου που ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας έχει ζητήσει την επανεξέταση της συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καΐρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τη Δευτέρα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ικανότητα άσκησης επιρροής των ΗΠΑ είναι «περιορισμένη».

«Η βία πρέπει να σταματήσει, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι πτυχές» της συνεργασίας με το Κάιρο βρίσκονται σε στάδιο επανεκτίμησης.




Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ