Ακυρώθηκε συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν, στον απόηχο της υπόθεσης Σνόουντεν

Την ακύρωση της σχεδιαζόμενης συνάντησης κορυφής με το ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το Σεπτέμβριο στη Μόσχα αποφάσισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters, Associated Press και AFP.

Η απόφαση φέρεται να αντανακλά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για έλλειψη προόδου σε μία πληθώρα μετώπων, όπως η εγκατάσταση της NATOϊκής πυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κρίση στην Συρία.

Πέραν αυτών των ζητημάτων όμως, η απόφαση του κ. Ομπάμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μιλώντας την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει άσυλο στον Σνόουντεν για ένα έτος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η Ρωσία «υποχωρεί σε έναν ψυχροπολεμικό τρόπο σκέψης και μία ψυχροπολεμική νοοτροπία».

Η επίσημη απόφαση του κ. Ομπάμα αναμένεται να σταλεί στο Κρεμλίνο εντός της ημέρας.

Παρά ταύτα, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακυρώσει τα σχέδιά του να συμμετάσχει στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του G20, που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Ομπάμα θα μετέβαινε στη Μόσχα για την προσωπική συνάντηση με το ρώσο πρόεδρο μετά τη σύνοδο του G20, ωστόσο αν' αυτού προγραμματίστηκε επίσκεψή του στην Σουηδία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ