«Δραστικά» αντιμεταναστευτικά μέτρα προς εξέταση από το Λονδίνο

Πρόταση για απαγόρευση στους πολίτες από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία να διεκδικούν κρατικά επιδόματα πρόνοιας κατά τα δύο πρώτα χρόνια παρουσίας τους στη χώρα, κατατίθεται εντός της ημέρας στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο πλαίσιο μέτρων για την ανάκτηση εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, το «δραστικό» μέτρο συνιστά τμήμα του πακέτου μέτρων που θα υποβάλλει η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Demos, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί στενά με τους «Νέους Εργατικούς» του Τόνι Μπλερ.

Οι προτάσεις του οργανισμού αποτελούν τη συμβολή του στη λεγόμενη «Αναθεώρηση της Ισορροπίας Αρμοδιοτήτων» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που έχει ξεκινήσει η βρετανική κυβέρνηση. Πρόθεση είναι τα συμπεράσματα αυτής της άσκησης να χρησιμεύσουν ως βάση διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την επίτευξη μίας «νέας σχέσης» που θα τεθεί στην κρίση του λαού σε δημοψήφισμα πριν από το τέλος του 2017.

Η Demos που καταπιάνεται με την ισορροπία αρμοδιοτήτων στην αγορά εργασίας θα σημειώνει, σύμφωνα με την Times, ότι η άφιξη περισσότερων των 1,5 εκατομμυρίων μεταναστών από το 2004 και μετά στη Βρετανία είναι «η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ευρωπαϊκή ιστορία εν καιρώ ειρήνης». Θα προσθέτει ότι οι αρνητικές συνέπειες αυτού του μεταναστευτικού κύματος έχουν υποτιμηθεί.

Η δεξαμενή σκέψης θα προτείνει επίσης επιβολή ορίου στον αριθμό των ξένων που δικαιούνται να αναζητούν εργασία στη Βρετανία, την αποκλειστική διάθεση περισσότερων θέσεων εργασίας και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε Βρετανούς, την κατάργηση μέτρων φοροαπαλλαγής για εργοδότες που προσλαμβάνουν αλλοδαπούς, αλλά και την απαγόρευση άδειας σε χώρες της ΕΕ να μετέχουν της κοινής ελεύθερης αγοράς εργασίας αν το ΑΕΠ τους δεν είναι τουλάχιστον στο 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ώστε «να μην εξάγουν ανεργία».

Στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών που επικαλείται η εφημερίδα δείχνουν ότι η αναλογία των μελών του εργατικού δυναμικού στη Βρετανία που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Βρετανίας είναι άνεργοι, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση επί του μεταναστευτικού. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ που υποστηρίζει μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης έχει καταφέρει να αποσπάσει αρκετούς από τους οπαδούς του Συντηρητικού κόμματος, ασκώντας πίεση στον πρωθυπουργό Κάμερον. Υπό αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το φθινόπωρο τα συμπεράσματα της αναθεώρησης των νόμων περί ελεύθερης μετακίνησης πολιτών εντός της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του υπουργού Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ, ο οποίος προέρχεται από το μικρότερο κυβερνητικό εταίρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, προκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης για επιβολή «μεταναστευτικού ομολόγου». Σύμφωνα με την πρόταση, υπήκοοι Ινδίας, Νιγηρίας, Πακιστάν, Κένυας, Σρι Λάνκα και Μπανγκλαντές θα πρέπει να καταβάλλουν εγγύηση 3.000 λιρών για να αποκτήσουν τουριστική βίζα. Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται από το να παραμείνουν στη Βρετανία πέρα από το χρονικό όριο των έξι μηνών που θέτει η βίζα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο