Κλείσιμο

Πρώτη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία

Τον πρώτο νόμο που επιτρέπει τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία υπέγραψε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Μάικλ Χίγκινς, νομιμοποιώντας τον τερματισμό εγκυμοσύνης σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου οι ιατροί κρίνουν ότι η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε «πραγματικό και ουσιαστικό κίνδυνο».

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει τη διενέργεια άμβλωσης και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας της εγκύου, λόγω άρνησης των ιατρών να τελέσουν την έκτρωση. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» ένας μαιευτήρας και δύο ψυχίατροι.

Παράλληλα, η νέα νομοθεσία μειώνει σημαντικά την μέγιστη ποινή κάθειρξης που μπορεί να επιβληθεί για την πρακτική της άμβλωσης. Ο παλαιός νόμος, που χρονολογούταν από το 1867, επέβαλε μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Η μέγιστη ποινή μειώνεται πλέον στα 14 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 η Ιρλανδία συγκλονίστηκε από το θάνατο της 31χρονης Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, η οποία έχασε τη ζωή της από σηψαιμία αφότου γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άμβλωση μολονότι είχε παρουσιάσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και κινδύνευε άμεσα η ζωή της.

Μονάχα το 2012, 3.982 Ιρλανδές, μεταξύ των οποίων 124 ανήλικες, πήγαν στη Βρετανία για να υποβληθούν σε άμβλωση, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Δεδομένου ότι ο νέος νόμος τροποποιεί τη Συνταγματική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία, οργανώσεις που αντιτίθενται στην αλλαγή αναμένεται να προσφύγουν εναντίον της στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Έντα Κένι αποκάλυψε ότι έλαβε επιστολές γραμμένες με αίμα και ότι τον χαρακτήρισαν «δολοφόνο».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο