Στους δρόμους του Καΐρου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – αψηφούν την προειδοποίηση της κυβέρνησης

Χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι παρέμειναν στους δρόμους του Καΐρου την Κυριακή, αψηφώντας την προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου για τερματισμό των κινητοποιήσεων.

«Διαβεβαιώνω το λαό της Αιγύπτου πως η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την ασφάλεια και την τάξη», δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της αστυνομικής ακαδημίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά οιαδήποτε προσπάθεια να υποσκαφθεί η σταθερότητα», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Ιμπραχίμ.

Τα γεγονότα της Κυριακής έρχονται μία ημέρα αφότου τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του κ. Μόρσι το πρωί του Σαββάτου.

Ο επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία ασθενοφόρων της Αιγύπτου, τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών στους 72, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να αντιτείνουν πως οι νεκροί και οι «εγκεφαλικά νεκροί» υπερβαίνουν τους 160.

Επιπλέον, οι Ισλαμιστές έχουν καταγγείλει πως οι υποστηρικτές τους δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις ασφαλείας που «είχαν σκοπό να σκοτώσουν».

Το Κάιρο ήταν ήρεμο έως το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο επεισόδια έχουν σημειωθεί στην πόλη του Σουέζ και το Πορτ Σάιντ, όπου ένας 17χρονος σκοτώθηκε και 29 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του ανατραπέντος προέδρου.

Μέσω μηνύματος που ανήρτησε στο Facebook ο εκπρόσωπος των Αδελφών, Εσάμ ελ-Εριάν, κατήγγειλε τη νέα κυβέρνηση πως επιθυμεί να «επαναφέρει τα πάντα από την εποχή του διαφθαρμένου και δολοφονικού κράτους της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών.

»Έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους διαπράττοντας σφαγές που δεν έχουμε δει ποτέ στην αιγυπτιακή ιστορία», κατέληξε ο κ. ελ-Εριάν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ