Η Χαμάς καταδίκασε την απόφαση κατά του Μόρσι

Την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου το οποίο έδωσε την Παρασκευή εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς κατήγγειλε την Παρασκευή η παλαιστινιακή οργάνωση.

"Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση αυτή καθώς είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι εχθρικό. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας έως και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι.

Δικαστήριο του Καΐρου διέταξε νωρίτερα σήμερα την προφυλάκιση του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, όπως και για την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν την απόφαση μιλώντας για "επιστροφή στο καθεστώς Μουμπάρακ".

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε επισήμως σήμερα υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται την επομένη του κλεισίματος από τις αρχές της Χαμάς των γραφείων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Arabiya και του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Maan στη Γάζα για "μετάδοση ψευδών ειδήσεων στο θέμα της εκστρατείας δυσφήμισης της Χαμάς για το ρόλο της όσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο".

Σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στο Maan και έναν αξιωματούχο της Χαμάς, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκλεισε προσωρινά γιατί μετέδωσε μια είδηση –στην οποία επικαλέστηκε ισραηλινές πηγές– σύμφωνα με την οποία, η Χαμάς είχε προσφέρει καταφύγιο σε ξενοδοχείο της Γάζας σε αξιωματούχους των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.

Η Χαμάς εντείνει από τις 3 Ιουλίου τις διαψεύσεις ειδήσεων που μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, για την εμπλοκή της στις ταραχές στην Αίγυπτο, στο πλευρό των υποστηρικτών του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου.

Στις 23 Ιουνίου αιγυπτιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Χαμάς και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχαν εμπλακεί στην απόδραση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Μόρσι, στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην Ισμαϊλίγια, βορειοανατολικά του Καΐρου, είχε ζητήσει από την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα για την απόδραση αυτή που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στη φυλακή Ουάντι Νατρούν, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Τότε ο Μόρσι είχε δηλώσει πως ο ίδιος και 33 ακόμη μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν είχαν αποδράσει αλλά "κάτοικοι τους είχαν ανοίξει τις πόρτες" της φυλακής.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι χιλιάδες κρατούμενοι εξουδετέρωσαν τους φρουρούς τους στη φυλακή αυτή και διασκορπίστηκαν στις γύρω πόλεις και τα χωριά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ