Η «καφετέρια των Ναζί» στην Ινδονησία προκαλεί την οργή του Ισραήλ (φωτό)

Κρεμασμένος ψηλά σε έναν τοίχο βαμμένο με το κόκκινο του αίματος, ο πίνακας του Αδόλφου Χίτλερ μοιάζει να παρακολουθεί προσεκτικά μια παρέα αμέριμνων μαθητών να τρώνε σνίτσελ και να πίνουν γερμανική μπίρα σε μια καφετέρια στην Ινδονησία που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί για να αποθεώσει το ναζισμό και τον χιτλερισμό.

Ο λόγος για το SoldatenKaffee («Η καφετέρια των στρατιωτών» στα Γερμανικά) που άνοιξε τις πόρτες του στη δυτική πόλη της Ιάβας Μπαντούνγκ το 2011, και έλκει το όνομά του από ένα δημοφιλές στέκι των γερμανών στρατιωτών στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμη πιο παράξενη
όμως από τα κάνιστρα για τις μάσκες αερίου και το πλήθος από σβάστικες είναι η άνω των δύο ετών σιωπή που ακολούθησε το άνοιγμα του καταστήματος.

Όταν η καφετέρια/ εστιατόριο άνοιξε κανείς δεν παραπονέθηκε στους σερβιτόρους, αλλά και τους επισκέπτες, που ντύνονται σαν στρατιώτες των ναζί, καθώς το Ολοκαύτωμα συνεχίζει να αποτελεί πολύ μακρινή υπόθεση για την Ινδονησία, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, τη στιγμή που η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί μόλις 20 άτομα....

Images of Adolf Hitler and German soldiers decorate a wall at the SoldatenKaffee in Bandung, Indonesia, on July 16, 2013. "The Soldiers' Cafe" opened its doors in the western Javanese city in 2011. From a painting hung high on a blood-red wall, Adolf Hitler peers down on young students eating schnitzel and slurping German beer in Indonesia's Nazi-themed cafe. AFP PHOTO / ADEK BERRY

Όμως ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για το SoldatenKaffee στην αγγλόφωνη εφημερίδα Globe Jakarta πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση πολλών ινδονήσιων στα κοινωνικά δίκτυα, και την παρέμβαση του αντιδημάρχου της Μπαντούνγκ που κάλεσε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης σε συνάντηση.

«Πρέπει να τον ρωτήσω πρώτα λεπτομερώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του. Αλλά είναι σαφές ότι η Μπαντούνγκ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν υποκίνηση φυλετικού μίσους» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Άγι Βιβανάντα.

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της τουλάχιστον κακόγουστης καφετέριας είναι ο Χένρι Μαλιάνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να ξαναφέρει στην επιφάνεια τις μνήμες του Ολοκαυτώματος, αλλά δεν ήταν και έκπληξη γι’ αυτόν ότι θεωρείται «κακός».

«Εγώ δεν εξιδανικεύω τον Χίτλερ, απλώς λατρεύω τον εξοπλισμό των στρατιωτών» ισχυρίστηκε ο Μαλιάνα, ένας Χριστιανός που του αρέσει να πυροβολεί με αεροβόλα όπλα.

Πάντως, η υπόθεση δραστηριοποίησε και την ισραηλινή κοινότητα. «Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ απευθύνθηκε σε ανώτερους ινδονήσιους διπλωμάτες για να εκφράσει, εκ μέρους των 400.000 μελών μας, και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, την οργή και τον αποτροπιασμό μας» δήλωσε ο ραβίνος Αβραάμ Κούπερ μέλος της γνωστής εβραϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

This picture taken on July 16, 2013 shows owner Henry Mulyana outside his "Soldiers' Cafe" in Bandung, Indonesia. The restaurant had only ever received positive press before the recent exposure in English-language media and receives a regular stream of customers.

Indonesian-style fried rice on a table at the Soldatenkaffee in Bandung on July 16, 2013. The owner said that his cafe has attracted Western guests, including Germans, with one photographed on its Facebook page wearing a red swastika T-shirt.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας