Στρατός: Ανατρέψαμε τον Μόρσι διότι παραβίασε τη δημοκρατική εντολή του

Της απόφασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μονάχεντ Μόρσι υπεραμύνθηκε την Κυριακή ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντελ Φατάχ ελ-Σίσι, σημειώνοντας πως ο ισλαμιστής πρόεδρος είχε πλέον παραβιάσει τη δημοκρατική εντολή που είχε λάβει, και είχε έλθει σε σύγκρουση με άλλους θεσμούς του κράτους.

Μιλώντας στο Κάιρο ενώπιον δεκάδων άλλων αξιωματικών, ο στρατηγός υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδέχθηκαν «ειλικρινά» την εκλογή Μόρσι το 2012. Ωστόσο, η νομιμότητα την οποία απολάμβανε ο ισλαμιστής ηγέτης χάθηκε όταν άρχισε να δρα με τρόπο που ερχόταν σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ελ-Σίσι, ο πρόεδρος Μόρσι «εισήλθε σε μία σύγκρουση με το δικαστικό σώμα, την Αστυνομία, και την κοινή γνώμη.

»Μετέπειτα, [ ο κ. Μόρσι] εισήλθε σε σύγκρουση και με τις Ένοπλες Δυνάμεις», προσέθεσε ο στρατηγός, δίχως όμως να αποσαφηνίσει τι ακριβώς οδήγησε στο χάσμα μεταξύ του στρατού και της προεδρίας.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, συνέχισε ο ελ-Σίσι, και δεδομένης της μαζικής λαϊκής κινητοποίησης κατά του ισλαμιστή προέδρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν να παραμείνουν ένας αμέτοχος παρατηρητής.

Οι δηλώσεις ελ-Σίσι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Γκεχάντ ελ-Χαντάντ, να αντιτείνει δηκτικά πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν ούτε το δικαίωμα να ενεργήσουν ως εκπρόσωπος του αιγυπτιακού λαού ούτε να επιλέξουν ποια διαδήλωση αντανακλά τη βούληση του λαού.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν της επέμβασης του στρατού, οι ισλαμιστές είχαν οργανώσει σειρά φιλοκυβερνητικών αντιδιαδηλώσεων, μικρότερης ωστόσο κλίμακας.

Ένας αμερικανός στο Κάιρο

Η ομιλία του επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού ήλθε λίγη ώρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως το νούμερο 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπερνς προσγειώθηκε στο Κάιρο το βράδυ της Κυριακής.

Πρόκειται για τον πρώτο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέπτεται επίσημα την Αίγυπτο έπειτα από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Γερμανία έχουν καλέσει για την απελευθέρωσή του.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια στελέχωσης της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης. 
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ