Βενεζουέλα: Ο Σνόουντεν δεν έχει δεχθεί το άσυλο που του προσφέρουμε

Η Βενεζουέλα δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη απάντηση από τον Έντουαρντ Σνόουντεν αναφορικά με το πολιτικό άσυλο που του έχει προσφέρει, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας Ελίας Τζάουα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν έχουμε ακόμα λάβει επίσημη απάντηση από τον Σνόουντεν», σχολίασε λακωνικά ο κ. Τζάουα, στο περιθώριο συνόδου στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ο πρώην σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών που διέρρευσε πληροφορίες για τα πολύκροτα σκάνδαλα παρακολουθήσεων σε βάρος πολιτών και κατασκοπείας κατά συμμαχικών κρατών των ΗΠΑ.

Παραμένει αποκλεισμένος επί εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, δίχως όμως να έχει περάσει από έλεγχο διαβατηρίων, που θα σήμαινε είσοδο σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον καταζητεί τον 29χρονο Σνόουντεν με την κατηγορία της κατασκοπείας, ζητώντας την έκδοσή του από την Μόσχα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό έχει απορριφθεί από το Κρεμλίνο.

Η Βενεζουέλα είναι έως τώρα το μοναδικό κράτος που έχει προσφέρει άσυλο στον Σνόουντεν, παρά το γεγονός ότι αυτός έχει απευθυνθεί σε δεκάδες χώρες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters